Verbouwing/restauratie woning

Gent

Een koppel woonachtig en werkzaam in het buitenland wenste een pied-à-terre in het centrum van Gent.

BEO ARCHITECTEN krijgt de kans om een 17de-eeuwse ééngezinswoning zijn functie terug te geven door een doorgedreven renovatie en restauratie van de woning. Met respect voor de bestaande, te beschermen elementen wordt een hedendaagse, warme en gezellige uitstraling gecreëerd. Alle aspecten van het interieur worden vormgegeven door BEO ARCHITECTEN om op die manier tot een harmonieus geheel te komen.

Niveau 0 wordt ingericht als commerciële ruimte met flexibele invulling. Gezien de diepte van het gebouw is er nood aan daglicht en dat wordt binnengebracht via een raampartij aan het terras op niveau +1.

Niveau +1 en +2 behelzen de woonvertrekken. Op niveau +1 wordt vooraan de zitplaats en achteraan de keuken voorzien. Beiden worden in verbinding gebracht door een centraal gedeelte. Dat centrale gedeelte zorgt ook voor de circulatie naar de berging, het toilet en de overige woonvertrekken. Aansluitend op de keuken wordt een compacte, maar gezellige stadstuin voorzien. Het centrale gedeelte wordt op de 2de verdieping opgetrokken door het hellende dak open te breken en hier een plat dak te voorzien. Deze ingreep maakt de 2de verdieping toegankelijk. Over de volledige oppervlakte van de circulatie (nachthal) is een lichtstraat voorzien waardoor deze hal baadt in het licht.

Dankzij de open trap kunnen ook de onderliggende verdiepingen genieten van het daglicht.